Gönen Baldo Pirinç

GÖNEN BALDO PİRİNÇ

Ferzan Pirinci ayıklayıp, üzerini 4 parmak geçinceye kadar suya koyup 2 saat bekletin. Daha sonra yıkayıp suyunu süzün. Tencereye yağı koyup ısıtın, pirinci katın ve orta ateşte 5-6 dakika kavurun. Sonra tuzunu ve sıcak et, tavuk, yada sade suyu katın, bir kere karıştırın ve kapağını kapatın fırında ya da ağır ateşte 17 dakika pişirin. Ateşten alıp 20 dakika demlenmesi için bırakın daha sonra servis yapın.

 

 

Yeşil Mercimek

YEŞİL MERCİMEK

Ferzan Yeşil mercimeği yıkayıp tencerede haşlıyoruz, diğer bir tencerede tereyağını, sıvıyağı koyup, kuru soğanı yemeklik doğruyoruz. Kuru soğanları soteledikten sonra unu koyup hafif sararana kadar kavuruyoruz. Salçayı katıp mercimeği koyuyoruz. Mercimeklerin üzerine çıkacak kadar su koyup tuzunu atıp karıştırarak pişiriyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra 15-20 dakika pişirip servis yapıyoruz.
Arzuya göre limon sıkıp yiyoruz.
 

Kırmızı Mercimek

KIRMIZI MERCİMEK

Bir tencereye Ferzan Kırmızı mercimeği yıkayıp içine patatesi soyup doğruyoruz. Kuru soğanı piyazlık doğruyoruz. Suyunu koyup malzemeler pişene kadar pişiriyoruz. Mercimeği blendırdan veya süzgeçten geçiriyoruz. Diğer tarafta tencereye yağ koyup eriyince üzerine unu ilave ediyoruz. Un kokusu gidene kadar kavuruyoruz. Salçayı ilave edip bir iki karıştırıp blendırda çektiğimiz mercimeğin üzerine koyuyoruz. Kaynayana kadar karıştırıyoruz. 5-10 dakika daha pişirip servis yapıyoruz.

 

Sarı Mercimek

SARI MERCİMEK

Ferzan Sarı Mercimeği sıcak suda 30 dakika bekletin. Bir taşım kaynatıp süzün. Salata tabağına alın. Hazırladığınız sosu salataya döküp karıştırın. İnce kıyılmış maydanoz ve yeşil soğanla süsleyip servis yapın.

Salata sosu için; ayrı bir kapta nar ekşisi, zeytinyağ ve tuzu çırpın.

 

Dermason Fasulye

DERMASON FASULYE

Akşamdan seçilip ayıklanan fasulyeleri yumuşaması için bol suda ıslatınız. Bu şekilde sabaha kadar bırakınız. Sabahleyin suyunu süzüp temiz suyla iyice yıkadıktan sonra yine aynı tencereye fasulyeleri ve suyu koyarak biraz da tuz ilâve edip 15-20 dakika haşlayınız. Bu şekilde haşla­nan fasulyeler kahverengi bir su bırakacaktır. Haşlandık­tan sonra fasulyeleri bir süzgece koyarak sularını iyice süzünüz.
Pişireceğiniz tencereye soğanları yemek soğanı şek­linde doğrayıp üzerine yağı da ilâve ederek soğanları biraz kavurunuz. Etleri de yıkadıktan sonra soğanlara ilâve edip salçasını da koyduktan sonra kendi sularıyla biraz pişiri­niz. Sonra üzerlerine fasulyeleri tuzunu yeteri kadar su­yunu da ilâve edip tencerenin kapağını kapatarak ağır ateş­te pişinceye kadar kaynatınız. Domates mevsimi ise do­matesle ve birkaç sivri biberle pişirilirse daha değişik bir lezzeti ve görüntüsü olur.
 

Koçbaşı Nohut

KOÇBAŞI NOHUT

Bir akşam önceden Ferzan Nohutları yıkayıp bir tencereye alın. Üzerlerini 3 parmak geçecek kadar su ekleyip sabaha kadar bekletin. Ertesi gün nohutları yumuşayana kadar kaynatın. Ayrı bir tencerede soğanları yemeklik doğrayıp zeytinyağında hafif pembeleşene kadar kavurun. Doğranmış domatesleri, biberleride ekleyip biraz daha kavurun,salçayı da ilave edip 2-3 dakika daha kavurun. Kavrulma işlemi tamamlandıktan sonra üzerine kaynamış su iave edip,nohutlarıda ilave edin. Yaklaşık 30 dk. pişirip,sıcak servis yapın. Afiyet olsun..

 

Yayla Mutfak

BULGUR KÖFTESİ

Kıyma, Ferzan Bulgur, rendelenmiş soğan, nane, kimyon, karabiber ve tuzu karıştırıp yoğurun. Küçük köfte şeklinde yuvarlayın ve yağda kızartın.

Patatesleri küp şeklinde doğrayın ve kızartın. Bir tavaya 2 kaşık sıvı yağ koyduktan sonra doğranmış sarımsakları ve salçayı kavurun, 2-3 su bardağı su ile ezín.

Tepsideki köftelerin üzerine dökerek pişirin. Patates ve bezelyeleri de ilave ederek 2-3 dakika daha pişirdikten sonra servise sunun.